Výsledkom liečebného pobytu v Kúpeľoch Piešťany je zlepšená kvalita života

Výsledkom liečebného pobytu v Kúpeľoch Piešťany je zlepšená kvalita života Peter Sorger 20. 07. 2023 Kúpele
Obsah článku:

Rozhovor s MUDr. Borisom Bánovským, lekárskym riaditeľom Kúpeľov Piešťany  

Aké zdravotné problémy majú klienti, ktorí vyhľadávajú kúpele, alebo čo sa lieči v Kúpeľoch Piešťany?

V Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany, ako znie aj náš oficiálny názov, sa liečia klienti, ktorí majú problémy s pohybovým aparátom, ktorý tvorí kostra s kosťami ale aj kĺby a svalstvo. Tieto problémy môžu byť dôsledkom nejakých zdravotných ťažkostí, ktoré vyplývajú zo základného ochorenia pohybového aparátu, alebo môžu vzniknúť sekundárne, po nejakom neurologickom postihnutí, po operácii alebo v rámci rehabilitácie. Musím ale podotknúť, že hlavný dôraz by sa mal klásť aj na prevenciu, pretože všetci veľmi dobre vieme, že sedíme za počítačmi desiatky a desiatky hodín, potom si presadneme do auta, odvezieme sa domov, kde znova sedíme a takto hodiny a hodiny, dni, týždne, mesiace, roky trénujeme, aby sme neskôr, v strednom či v pokročilejšom veku mali zdravotné problémy. Myslím si preto, že liečebné kúpele sú dobré nie len pre našich štandardných hostí, ktorí k nám prichádzajú už s nejakými zdravotnými problémami, ale aj ako prevencia pre tie mladšie vekové kategórie.

Objednajte si niektorý z akciových pobytov v Kúpeľoch Piešťany

Potrebujete poradiť ohľadom výberu pobytu?
Zavolajte nám:  02 21 02 57 57 / +421 903 664 164 

Aké sú najtypickejšie liečebné procedúry a terapie, ktoré sa poskytujú v kúpeľoch?

Najtypickejšie procedúry v kúpeľoch vychádzajú práve z našich prírodných liečebných zdrojov, ktorými sú termálna minerálna voda a samozrejme, naše tzv. piešťanské bahno. Sú to prírodné zdroje, ktoré obsahujú obrovské množstvo zlúčenín síry, najmä sírovodíka. A v rámci bahna, sú to aj veľmi dobré sírne baktérie, ktoré rozkladajú zlúčeniny síry na elementárnu síru, ktorá sa dokáže následne cez póry a pokožku vstrebávať do hlbších častí mäkkých tkanív, t.z. do väziva, svalov a čiastočne aj do kostí. Pozitívnym účinkom tejto síry je práve znižovanie zápalu v tele, ktorý je skoro vždy spojený s bolesťou. Zápal sa zmierni, odíde, zmierni sa bolesť, odíde bolesť. Takže všetky naše typické procedúry, tu v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany, sú postavené práve na už spomínaných prírodných liečebných zdrojoch, termálnej minerálnej vode a bahne s vysokým obsahom zlúčenín síry.

Aký je účinok samotného prírodného liečivého zdroja?

Ako účinkuje naša piešťanská termálna minerálna voda, resp. náš peloid, to znamená piešťanské bahno? Sú v ňom obsiahnuté zlúčeniny síry, máme v ňom sírne baktérie, má teplotu 39 - 40°C, to znamená má všetky atribúty na to, aby naozaj účinkovalo ako liečivo. A ako sa to stane? Dobré sírne baktérie rozložia zlúčeniny síry na elementárnu síru, ktorá sa dokáže cez póry v koži vstrebávať do hlbších tkanív a naväzuje sa na mäkké štruktúry, väzy, väzivové tkanivá, svaly až po kosti. Ich liečivý účinok spočíva v tom, že pôsobia protizápalovo, a tam, kde nie je zápal, nie je ani bolesť. Kde je menší zápal je aj menšia bolesť, kde nie je zápal nie je ani bolesť. Zlepšujú elasticitu týchto tkanív, v dôsledku čoho sa zlepšuje hybnosť a samozrejme, sa tým zlepšuje aj kvalita života.

Ako by ste popísali typický priebeh kúpeľného pobytu?

Kúpeľný pobyt vždy začína tým, že si ho náš hosť niekde zarezervuje, my dostaneme nejaké avízo a tak vieme, že príde. Toto je základný krok. Hosť sa potom u nás ubytuje a dostane termín tzv. vstupného vyšetrenia u lekára. Jedná sa buď o konzultáciu, to je ten typ návštevy lekára, kedy lekár určí, či sú procedúry v danom balíčku, ktoré si hosť zakúpil, na základe jeho aktuálneho zdravotného stavu pre neho vhodné alebo nevhodné, indikované alebo kontraindikované. Alebo ak k nám príde pacient alebo hosť na nejaký pobyt, ktorý už obsahuje 2, 3 alebo 4 procedúry denne, tak prejde tzv. vstupnou lekárskou prehliadkou. Následne sú mu podľa ordinácií lekára určené procedúry v počte, ktorý som pred chvíľkou spomínal, a klient si už len vyzdvihne na našej kúpeľnej recepcii rozvrh procedúr, podľa ktorého začína svoj program. Záleží aj od toho, koľko dní a koľko nocí má zakúpených, pretože na základe toho má rozdelený a rozvrhnutý aj počet procedúr. Je potrebné vedieť, že procedúry, ktoré u nás v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany poskytujeme, do seba zapadajú ako kocky puzzle, a tým pádom sa navzájom dopĺňajú. Ich účinok je preto tzv. doplňujúci, čiže synergický, majúci celkový efekt na zdravie a subjektívny pocit klienta. Nikdy nie je úplne presne určené, okrem samotných balíčkov, aké konkrétne procedúry náš klient dostane, ale samozrejme, vždy a v každom prípade, sú do týchto procedúr zahrnuté práve tie naše najtypickejšie procedúry a tými sú bahno v podobe bahenného zábalu alebo zrkadlisko, bazén naplnený termálnou minerálnou vodou alebo aj bahnisko, kombinácia bahna a zrkadliska, alebo sú to individuálne vaňové kúpele, ktoré sa tiež realizujú pomocou minerálnej termálnej vody. A samozrejme aj ostatné typické rehabilitačné procedúry, či už je to skupinové individuálne cvičenie alebo medicínske liečebné masáže či iné fyzikálne rehabilitačné metódy.

Môžete sa podeliť o niektoré pozitívne skúsenosti klientov, ktorí navštívili kúpele, ako sa ich život zmenil po pobyte?

Vynikajúca otázka a myslím si, že to je tá otázka z praxe. Sám som takýto kúpeľný pobyt absolvoval, takže môžem len potvrdiť, že to dáva a má zmysel. Myslím si, že najviac zo všetkého hovoria skúsenosti niektorých našich takzvaných "štamgastov", ako sa hovorí, ktorí sa k nám vracajú dekády a to hovoríme o 30, 40 rokoch. Samotné kúpele v danej forme fungujú od roku 1912, kedy sa postavil prvý kúpeľný hotel na ostrove, tradícia je okolo 110+ rokov, a máme tu klientelu, ktorá sa sem vracia naozaj dekády, 20, 30, 40 rokov a to už samo svedčí o pozitívnych účinkoch. Samozrejme, máme od nich samotných veľmi pozitívnu spätnú väzbu na to, ako fantasticky sa dokážu cítiť celý rok, keď si dobijú energiu, upevnia si zdravie a zlepšia kvalitu života tým, že následne, po absolvovaní pobytu, majú menšie bolesti, lepšiu hybnosť a tým pádom zlepšenú kvalitu života. Sú to naozaj skúsenosti pacientov z rôznych krajín sveta a aj zo Slovenska. Určite to má a dáva to zmysel a kúpeľná liečba doteraz nestratila na svojej aktualite.

Objednajte si niektorý z akciových pobytov v Kúpeľoch Piešťany

Potrebujete poradiť ohľadom výberu pobytu?
Zavolajte nám:  02 21 02 57 57 / +421 903 664 164 

Aké je obvyklé trvanie pobytu a koľko procedúr zahŕňa?

U nás, v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany, máme k dispozícii 4 typy pobytov, 4 skupiny pobytov. Sú to krátkodobé pobyty, light komplexné pobyty, samotné komplexné pobyty a intenzívne liečebné pobyty. Krátkodobé pobyty sú naplánované na 3 až 4 noci a v samotnom balíčku zahŕňajú daný počet vytypovaných procedúr. Všetky procedúry v balíčku sú medicínske a neobsahujú žiadne wellness procedúry, pretože hostia majú v rámci pobytu k dispozícii aj vodné a saunové svety, kde si wellness môžu užiť. Ak však hovoríme o krátkodobých liečebných pobytoch, tak tie majú dané presné počty a typy procedúr, a sú len ochutnávkou liečebného pobytu. Klient si tak môže uvedomiť, aký potencionálny účinok má tá ktorá daná procedúra a na základe takejto ochutnávky sa v ďalšom časovom horizonte môže rozhodnúť, či sa dá na nejaký komplexný, light komplexný alebo intenzívny liečebný pobyt.

Aké sú výhody a obmedzenia krátkodobých pobytov?

Obmedzenia krátkodobých pobytov sú len všeobecné kontraindikácie, ktoré sú pri kúpeľných pobytoch. A aké sú ich výhody? Výhodou je, že v krátkodobých pobytoch, kde je presne určený počet aj typ procedúr, má náš hosť možnosť ochutnať si, ako by taký potenciálny komplexnejší liečebný pobyt u nás mohol vyzerať a ako by mohol z neho benefitovať.

Aké sú výhody a obmedzenia dlhodobých pobytov?

Za dlhodobé pobyty u nás v kúpeľoch považujeme tie, ktoré už presahujú 7 nocí a násobky siedmych nocí, t.z. 7, 14, 21, 28 nocí. Podľa toho, aké množstvo procedúr náš hosť absolvuje, ich rozdeľujeme na light, komplexné alebo intenzívne liečebné pobyty. Light liečebné pobyty zahŕňajú 2 procedúry denne, komplexný štandardný liečebný pobyt 3 procedúry denne a intenzívny liečebný pobyt obsahuje 4 procedúry denne. Všetky tieto procedúry sú založené na našich prírodných liečebných zdrojoch, t.z. piešťanskom bahne, termálnej minerálnej vode a ďalších procedúr, modalít a rehabilitácií, ktoré navzájom spolu súvisia, potencujú sa a majú pozitívny liečebný účinok na samotného klienta a jeho zdravotný stav. V rámci dlhodobých liečebných pobytov je náš hosť vyšetrený lekárom ako na začiatku, tak aj na konci pobytu, to je štandard, a v závislosti od dĺžky dlhodobého pobytu je vyšetrovaný tzv. vizitáciami alebo vizitami u lekára aj počas pobytu, minimálne raz za týždeň. Každý z vás, ktorí sledujete toto video, si to viete veľmi dobre zrátať, ako intenzívne sa tu s vami dokážeme zaoberať a zlepšiť váš zdravotný stav a tým aj kvalitu vášho života.

Aký je rozdiel medzi klasickým wellness pobytom a liečebným pobytom?

Liečebný pobyt má svoju charakteristiku jasne zadefinovanú. Jedná sa o liečebný pobyt. Wellness pobyt slúži na zlepšenie nejakého pocitu a zdravia alebo nájdenie nejakého uvoľnenia. Liečebný pobyt, aj keď je krátkodobý, vždy bude zahŕňať liečebné procedúry, ktoré sú založené na medicínskych účinkoch prírodných liečebných zdrojov. Wellness pobyty môžu hostia absolvovať v ktoromkoľvek inom zariadení, kde nemajú k dispozícii žiadne prírodné liečebné zdroje. U nás, v Piešťanoch, máme tú obrovskú výhodu, že popri prírodných liečebných zdrojoch a liečebných procedúrach, vieme našim hosťom v ich voľnom čase, ktorý si tu nájdu, poskytnúť aj služby typické pre wellness, t.j. kúpanie sa v sladkej vode v bazénoch, vo vírivkách alebo sa nejakým spôsobom vyžiť aj v saune. V kúpeľoch máme postavené naše liečebné pobyty na  medicínskych procedúrach z prírodných liečebných zdrojov, ktoré sme dostali všetci darom a už je len na vás, ako ich využijete. My pre vás urobíme maximum, aby ste sa u nás cítili dobre, a aby sa vám zlepšil zdravotný stav, ktorého výsledkom bude vaša zlepšená kvalita života.

Objednajte si niektorý z akciových pobytov v Kúpeľoch Piešťany

Potrebujete poradiť ohľadom výberu pobytu?
Zavolajte nám:  02 21 02 57 57 / +421 903 664 164 

Barlolámač pred kúpeľným mostom v Kúpeľoch Piešťany a Domalenka

Rozhovor pripravili:

MUDr. Boris Bánovský, Paula Sorgerová a Peter Sorger z Domalenky

MUDr. Boris Bánovský, Paula Sorgerová a Peter Sorger

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Ďaľšie blogy v kategórii Kúpele

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kúpele Brusno otvorili nové wellness Caracalla SPA

Kúpele Brusno otvorili nové wellness Caracalla SPA

Peter Sorger 24. 09. 2023 Kúpele Boli sme pozvaní na otvorenie nového wellness v Kúpeľoch Brusno, Caracalla SPA, ktoré sa uskutočnilo 22.09.2023. Pripravili sme krátke autentické video, ktoré vám priblíži atmosféru tejto udalosti.   Tu...
© 2010 - 2024 CA SORGER - Všeobecné obchodné podmienky - Kontakt | Všetky práva vyhradené.